zaterdag 28 april 2012

Overvallen supermarkten.
(Bron: Reserv Security Management: alle informatie uit openbare bronnen)

We gaan de verkeerde kant op met overvallen op supermarkten dit jaar. Op 24-4-12 noteerden we de 83e overval. Dat is een flinke stijging van 51%  t.o.v. 2011 over dezelfde periode (55). Als dit tempo aanhoudt, komen we uit op 265 overvallen dit jaar.

Zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. Eind 2011 werden in de maanden Nov/Dec resp. 20/32 overvalen gepleegd. Het is niet waarschijnlijk dat dit aantal dit jaar zal worden overschreden. Maar dat we ergens rond de 200 uitkomen ligt voor de hand. Op het aantal supermarkten waarover gemeten wordt  (ruim 5800) betekent het, dat 3,45% van de supermarkten zal worden overvallen: dat is één op de 29 supermarkten.

Ook als de voorspelling uitkomt wordt er toch nog geen record gevestigd. In het jaar 2000 vonden er 232 overvallen plaats, maar ook in 2008 (227) en 2009 (214) scoorden we ook slecht.  Van een structurele toename van overvallen op supermarkten kan niet worden gesproken. Oordeel zelf.

Wel zien we een sterk veranderende trend. Wellicht zijn we het een beetje vergeten, maar "kassaroven" waren in de jaren '90 eerder uitzondering dan regel. Supermarkten werden toen vooral geconfronteerd met zgn. early-morning overvallen ('s-morgens vroeg, gericht op de kluis). Maar door het investeren in verregaande veiligheidsmaatregelen is er nagenoeg geen buit meer te krijgen in supermarkten. Zware kluizen met tijdsloten, minder cash voorhanden door pinnen, snellere afvoer door professionele geldtransporteurs, camera's en aangescherpte procedures zorgen er voor dat er geen grote bedragen meer aanwezig zijn en dat ook het personeel niet meer bij het geld kan. Je moet dus wel een amateur of gewoon erg dom zijn wil je nog een overval op een supermarkt plegen.

Momenteel worden supermarkten vooral geteisterd door kassaroven. Veelal jonge jongens die met een mes of pistool een kassiere bedreigen voor een buit, die niet groter zal zijn dan het gemiddelde weekzakgeld van een tiener. Stimuleren van pinnen, pin-only kassa's, geen cash-back meer en strikte afroomprocedures zorgen er voor dat er nagenoeg geen buit meer te verkrijgen is. En een erg hoge pakkans. Op dit moment wordt meer dan 40% gepakt en dit percentage neemt toe.

Jongens, wees gewaarschuwd. Het is het gewoon niet waard. Lees de krant en leer dat je voor een overval al gauw een paar jaar brommen krijgt. Kans van bijna 1 op 2 dat je gepakt wordt. En je kunt geen carriere maken door winkeliers van een paar euro te beroven. Iedereen vind je juist een looser. Verkoop je brommer, laat je vriendin de bioscoop betalen of doe eens gek: zoek een baan. Dat levert véél meer op.

www.reserv.nl

reserv@reserv.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten